Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Το ...ωριμο καλοκαιρι του 2014....

« Ε, μα , όλα τα περιμενα από σενα αλλα να γινεις αγροτισσα, εσυ καθηγητρια, αυτό δεν το περιμενα με τιποτα!!!»Ταδε εφη γειτονισσα διπλανη ακριβως…
«Καλα, δηλαδή εσυ τωρα κανεις διακοπες??? Πότε πας στη θαλασσα???Προλαβαινεις καν?? Το σκεφτηκες καλα??Μωρε, χαζη εισαι?? Αντε βαλε το ‘να ποδι πανω στ άλλο και ξεκουρασου!Τι ειν’αυτά? Βαψε και κανενα νυχάκι!! Φτιαξε λιγο το μαλλι!! Δε σου φτανει η κουραση που τραβηξες ολο το χειμωνα και που θα τραβηξεις, κατσε τωρα να ξεκουραστεις, να γεμισεις τις μπαταριες σου…Εχει εκπτωσεις! Κανα καινουριο μαγιω πηρες??Τραβα αραξε στην παραλια και χαλαρωσε!!!»Ταδε εφη η κολλητη… που με ξερει χρονια αλλα και παλι εχει μεινει…λιγο ως παρα πολύ… καγκελο  κανονικα πρεπει να πω, με την εξελιξη και την ενασχοληση μου…
Ονειρο ζωης μαλλον ηταν αυτό.Να φτιαξω το δικο μου , όχι σπιτι, δοξα τω Θεω ειχα και εχω και γερό να είναι, αλλα το δικο μου κτημα.Με όλα τα ζωντανα  που θα μπορω να συντηρησω και να διαχειριστω , με περιβολια και με …ζωη!!!
Ρουτινα πλεον δυο μηνες τωρα :Γαλότσες για τη λασπη και τα φιδια, ναι, αυτό κυριως!!Ξεκινας το πρωι πριν καν πιεις τον καφε. Πρωτα ταίζεις τα κλωσσοπουλια,  φυραμα και χορταρακι και νεράκι φρεσκο.Σε ακολουθουν σε κάθε σου βημα και μολις σκεφτειςνα τρεξεις, τρεχουν κι αυτά στο κατοπι σου!!Και τρωνε, τρωνε ασταμάτητα!
 Σειρα εχουν οι κοτες και οι γιδουλες.Ξερουν ότι θα κατεβεις εκει και περιμενουν.Μολις σε δουν από μακρια , βελαζουν! Ερχονται κοντα, σε κοιτουν στα μάτια, μυριζουν τα χερια σου και τα ρουχα σου.Τριβονται πανω σου , ζητουν να τις χαιδεψεις και σου κλεινουν το δρομο για να μη βγεις απ το μαντρι. Μονο λαλιά δεν εχουν τα μαρτίνια…Η μπαλα το τριφυλλι στον ωμο και στο άλλο χερι ο κουβας με το καλαμποκι…Νερο καθαρο κι εκει και καταβρεγμα καλο στο χωμα να δροσιζονται τα καημενα, καλοκαιρι είναι και υποφερουν πολύ  κι αυτά…Κι αν βρεις χρονο το απογευμα, για να κανεις και οικονομια στο τριφύλλι, πανε τες στο ισωμα να βοσκησουν χορταρι…καλοκαιρι είναι αλλα εχει χλωρο μπολικο, ποτιστικά όλα τα κτήματα εδώ…
Η Φαιδρα, το ένα από τα σκυλια μας, φυλακας αγρυπνος στο κτημα. Βελγικο ποιμενικο, νοστιμευεται τις κοτες είναι η αληθεια αλλα μονο για παιχνιδια..Μαλλον θα τις βλεπει για μπαλες!!! Κοριτσακι μικρο είναι , τι να θελει??!!
Και τελος τα μικρουλια κλωσσοπουλακια…Δοξα τω Θεω, καλα τα πηγαμε από τον Ιουνιο…Η χαρα της ζωης…Ομορφα, χαριτωμενα, με ματάρες…μωρα κανονικα…μυριζουν και μωρουδιλα…σκετη τρελλα…!! Αυτα είναι χώρια από τα πιο μεγαλα, καθοτι τωρα…βγηκαν απ τα αυγο τους!
Ειδαμε και παθαμε να τα «βγαλουμε» αλλα τα καταφεραμε.
Ωραια, τελειωσαμε με τα ζουμπερα.Παμε τωρα για μαγειρεμα.Τι εχει ο μπαξες? Απ όλα εχει ο μπαξες!!Φερε ‘δω κανα δυο μελιτζανες, πιπεριες,κολοκυθακια, ντομάτες, κοψε λιγο μαιντανο, λιγο δυοσμο,λιγο βασιλικο, πιασε και πεντ΄ εξι πατατες απ το υπογειο , κανα δυο φυλλα δαφνης, ετοιμο το μπριαμ.Μια ομελεττα το μεσημερι, με τα φρεσκα αυγα κι ετοιμο το μεσημεριανο.Αμα βρεις χρονο να ζυμωσεις και ψωμακι, ακομη καλυτερα! Τι λεω καλυτερα? Τέλεια πρεπει να πω!!!
Ανοιγω την πορτα και βλεπω μαζεμενη δυο κιβωτια ντοματα! Εχω και βοηθεια, ε δε γινοταν διαφορετικα, με τιποτε όμως!! Φερτην εδώ τη ντοματα! Διαλεγω για σαλατες, να βασταει λιγο, και τις ωριμες τις ετοιμαζω για παστα! Πλυσιμο, ψιλοκομμενη στη συνεχεια,μπλεντερ, κατσαρολα με κρεμμυδι και μυρωδικα να βρασει καμποσο και να  μπει σε αποστειρωμενα βαζα να λιαστει για το χειμωνα!
Καιρος για συκα!!Βασιλόσυκα!Τα μεγαλα τα μωβ! Αλλα και ασπρα γλυκα!! Ηρθαν πεσκέσι! Φερε δω τη σιτα τη μεγαλη την καλη!! Κοψε τα στη μεση και βαλτα στον ηλιο.Να ξεραθουν για το χειμωνα!!!
Εχει κι άλλες μελιτζανες στο περιβολι??? Κοψιμο σε φετες, λιγο στο γκριλ με ένα αλειμα λαδιου και στην καταψυξη για …χειμωνιατικους μουσακαδες!!!Και πιπεριες εχει,ε?? Φερτες κι αυτές εδώ! Στην ακρη για γεμιστα για αυριο και οι υπολοιπες θα εχουν τη μοιρα της μελιτζανας.
Πιπεριες καυτερες ειπες?? Α πα πα! Δεν τρωγονται αυτές παιδι μου! Είναι φωτιά!! Καλε τι λες?? Φερε εδώ το ξυδι το καλο, εκεινα τα πεντόλιτρα που βρηκες από τον ξυδιά το φιλο !! Βαλτες με αλατακι και σελινο να φχαριστηθουμε τουρσι το χειμωνα με τσιπουρο στο τζακι μπροστα!!
Ποσα αυγα μαζεψα στη βδομαδα?? Επιασε ζεστη και δε γεννουν οι κοτες αλλα καμια 50αρια μαζευτηκανε! Φερε και κανα δυο αρμεξιες γαλα, από χθες και προχθες και παμε να φτιαξουμε χυλοπιτες, βιδες, τουτουμάκια και τραχανα!! Εφυγαν τα παιδια! Εκαναν τα μπανακια τους και το σπιτι αδειασε τωρα.. Τα κρεβατια αδειασαν κι αυτα! Ευκαιρια να απλωθει η τριτη δοση από αυτά και να στεγνωσουν πριν μπει ο Σεπτεμβρης…
Α, και που εισαι, το σημερινο κρατα το να πηξουμε και λιγο τυρακι χλωρο πο μ αρεσει πολυ!!
Μπανακι για δροσια?? Και βεβαια! Μια ανασα από τη θαλασσα! Πού θες? Αzur? Mπούκα, Ακονιά, Σελιανητικα, Δρέπανο? Μη μου λες για πιο μακρια, ακριβη η βενζινη και ο χρονος επισης...Βουτιες και κολυμπι για πολλη ωρα… Νεράκατακαθαρα… Μοναξια και ηρεμια.Ευκαιρια για επικοινωνια με τον εαυτο σου, με τις σκεψεις σου,μια ιδιοτυπη ιδιωτικοτητα και αυτοαναζητηση που κερδιζεις από την επαφη με το νερο.Και συναμα δροσια και υγεια…Η γνησιοτητα της αλμυρας που καυτηριαζει τα κακως κειμενα της ζωης, τα ξεπλενει με βοηθο τον ηλιο, αχ αυτόν τον ηλιο …
Μεσημεριανο στη βεραντα…με θέα το βουνο από τη μια και τη θαλασσα από την άλλη…Αερακι δροσερο…Λιγη σιέστα να ανανεωθουν οι δυναμεις…μεσημεριατικα τι να κανεις, τιποτε δε μπορεις ετσι κι αλλιως..
Και τα απογευμα συνεχεια… ποτισμα στα περιβολια, τάισμα τα ζωντανα…
Τη γιαγια Μπουμπού την ταισες μωρε ή την ξεχασες?? Που είναι κερβερος στην πορτα της αυλης και δεν περνα κουνουπι??? Που σου κανει χιλιες χαρές μολις ανοιξεις την πορτα σου το πρωι?! Που σε κοιτα στα ματια και συνεννοειται σαν ανθρωπος??!! Βαλτης και νερακι δροσερο και κατσε λιγο κοντα της να παιξεις!! Το θελει, το ζηταει…τιποτε άλλο δε χρειαζεται…
Βραδιες αποκαμωμενη στη βεραντα αλλα πλήρης απο εικονες, συναισθηματα, ικανοποιηση ότι δημιουργεις, ότι εχεις δυναμη και δουλευεις, πρωτογνωρες ενασχολησεις και δραστηριοτητες για μια αστη που κοντοζυγωνει τα πενηντα…
Η ζωη στο χωριο είναι ωραια…Εχει άλλους ρυθμους..εχει σειρα, οργανωση απαραιτητως, αμα θες να εχεις ένα καλο αποτελεσμα..Εχει και κουραση αλλα είναι γλυκια…είναι ευχάριστη…Είναι να πεφτεις για υπνο το βραδυ, να πονανε κοκκαλα και μυες αλλα να νιωθεις πληρης, επειδη αγαπας πραγματικα αυτό που κανεις…Να σε παιρνει κατευθειαν ο υπνος, διχως να χρειαζεται να μετρας προβατακια, μονο τις γιδουλες σου να φερνεις στο μυαλο και να μετρας, τη Σουτα, τη Λιάρα και τη Χιόνα.
Και να κλαις κρυφα από μεσα σου, κι απ εξω σου όταν δε σε βλεπουν οι αλλοι, γιατι θα τα αφησεις όλα αυτά  τωρα που ξεκινα η δουλεια στην πολύ δυσκολη Αθηνα..

Τουλαχιστον η δουλεια είναι χαρα και ικανοποιηση στο σχολειο με τα παιδια μου , τους μαθητες μου και όλα αυτά εδώ θα μεινουν σε απολυτως εμπιστα , φιλοτιμα, καθαρα και εργατικα χερια να τα φροντιζουν και να τα πονουν , να τα νοιαζονται…Για μενα μονο τα Σαββατοκυριακα πλεον και τα ονειρα τα βραδινα αλλα και του ηλιου, της ημερας για το επομενο καλοκαιρι, καλα να ειμαι και να ειμαστε κι  αν θελει ο Θεός…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...